Yeni yılın ilk ayına Seri 3’ün ilk gösterimiyle giriyorum. 22 Ocak 2020, Çarşamba, saat 19.00’da International House – Profesyonel Koçluk Akademisi’nde Uğraş Döngüleri’ndeki kilitleri açmak üzere sizlerle olacağım. Sınırlı kontenjan için önceden kayıt olmayı hatırlamanızı dilerim. İletişim: 0535 109 04 22

Sanırım 9 yaşımdaydım. Ramazan’da o yıllarda çocuklar akşam üstleri fırından pideleri alıp sepetlere doldurur, mahallede satarlardı. 9 yaşıma gelince kendimi çok büyümüş hissettim. Ben de çalışabilirdim. Pide satıp para kazanabilirdim. Anneme pide satmak istediğimi söyledim. Neticede tüm arkadaşlarım bu işi yapıyordu. Ben de başarabilirdim!

Annem, “Olmaz” dedi. Ben ısrar ettim. Annem konuya biraz daha açıklık getirdi. “Sen kızsın. Kızlar, pide satamaz. Erkekler satar!”

Yıkılmıştım. İsyanım büyüktü. Yaşamın kaynağının üretmek, katma değer sağlamak, bütüne hizmet etmek gibi değerlerden oluştuğuna 9 yaşımdaki aklım ermişti. Hayatıma da böyle devam edecektim. Tüm karşı duruşlara rağmen gazeteci olmayı başardım. İkinci kariyer evremde basın danışmanı, iletişim müdürüydüm. Kurumsal hayattan uzaklaştığım noktada katma değer sağlama işini Eğitim Koçluğunda buldum. Koçluk, beni masallarla tekrar buluşturdu.

Büyük küçük herkesin bir uğraşının olmasına saygı duyuyorum ve destekliyorum. Çocuk için çalışmak, geleceğini inşa edeceği yeteneklerini fark etmesine neden olabilir. İlk kez bir işi başarmanın gururu ve sonraki günler için itici güçlü yön ortaya çıkar. Yetişkinler için belki durum biraz daha karışıktır. İstediği için değil sadece puanı tuttuğu için Tıp Fakültesi okumuş ve hayatı boyunca mutsuz olan insanlar tanıdım. Yeni bir keşfe ihtiyaç duydukları besbelli ama… Bazen de yetişkin, sevdiği işte çok mutludur da ne kadar doğru yaptığının farkındalığı gerekir. Öte yandan emeklilik gibi bir ruh haline girilmesi bana çok tehlikeli geliyor. Her imkanınız olsa da yaşamak için neden gerekir. Bunu da en iyi bir uğraş, bir iş karşılar.

Uğraş dediğim illa ki sigortalı, vergi tabelalı bir iş değil gerçekten. Geçen yıl Halk Dansları kursuna gittim örneğin. Hayatımda hiç Karadeniz oynamamıştım, halay çekmemiştim. Yüzünüze gülümseme getirecek herhangi bir yeteneğinizden, ilgi alanınızdan, düşündükçe mutlu olduğunuz bir uğraştan bahsediyorum.

İşte tüm bu ruh haliyle 9 yaşında Ramazan gününde pide satmasına izin verilmeyen Emel, sizler için “Seri 3: Uğraş Döngüleri” Masal Atölyesi’ni yazdı. Çalışma hayatınıza, kariyerinize, uğraşlarınıza yeni bir farkındalıkla bakmak isterseniz, 9 yaşındaki Emel, sizleri masalın sihirli dünyasına bekler.